Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rusya’dan Suriye hamlesi! İlk kez gerçekleşti

Rusya, Suriyeli muhaliflerle ilk kez güvenli bölge için anlaşma imzalandığını duyurdu.



Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı’nın bugün yaptığı açıklamada şöyle denildi: "Bakanlık yetkilileriyle Suriyeli ılımlı muhalifler arasında Mısır’ın arabuluculuÄŸunda Kahire’de yapılan görüşmelerin sonucunda, DoÄŸu Guta’daki ‘gerilimi düşürme bölgesinin’ nasıl iÅŸleyeceÄŸine dair anlaÅŸmalar imzalanmıştır."

Türkiye, Rusya ve Ä°ran mayıs ayında DoÄŸu Guta için dört adet "gerilimi düşürme bölgesi" üzerinde anlaÅŸma saÄŸlamıştı. Ancak üç ülke en son bu ay Kazakistan’da yapılan görüşmelerde bu güvenli bölgelerde nasıl bir izleme mekanizması kurulacağı konusunda görüş birliÄŸine varamayınca anlaÅŸma bir türlü hayata geçmemiÅŸti.

MISIR ARABULUCULUK YAPTI

Mısır, Türkiye ile diplomatik kriz yaÅŸadığı bir dönemde alternatif bir arabulucu olarak sürece dahil oldu. Bugün Rusya’nın açıkladığı anlaÅŸmalar, DoÄŸu Guta’da çatışmasızlığı izleyecek gözlemcilerin nerelerde, hangi yetkililerle bulunacağını da içeriyor.

KONVOY BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GÖNDERİLECEK

Açıklamaya göre taraflar, "insani yardım rotalarını ve bölge sakinlerinin seyahat özgürlüğü" konusunda uzlaÅŸtı. DoÄŸu Guta’ya ilk insani yardım konvoyunu birkaç gün içinde Rusya gönderecek.

2013'TE KÄ°MYASAL KATLÄ°AMIN YAPILDIÄžI YER

BaÅŸkent Åžam yakınlarındaki DoÄŸu Guta, Esed rejiminin en sık hedef aldığı muhalif kalelerinden biriydi. Bölge, 21 AÄŸustos 2013’teki kimyasal saldırıyla vurulmuÅŸ, yüzlerce sivil korkunç ÅŸekilde can vermiÅŸti.

BM gözlemcileri saldırının Suriye ordusunun elindeki sarin gazı taşıyan roketler kullanılarak yapıldığını duyurmuş, Rusya ise bunun muhaliflerin yanıltma amaçlı bir operasyonu olduğunu öne sürmüştü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.